Graveren

Graveren

Graveren in glas


Graveren is het gecontroleerd beschadigen van glas waardoor afbeeldingen en teksten onuitwisbaar in glas worden aangebracht. Ook al zou je het willen, het kan er dus niet meer af (in feite is graveren juist het verwijderen van kleine stukjes glas).


Glasgraveren kan op verschillende manieren:

  • door glas te zandstralen (ook weer in diverse technieken)
  • door glas te lasereren
  • IJsbloemenglas met behulp van beenderlijm

Het graveren van glas is bij uitstek geschikt om producten persoonlijk te maken. Als cadeau, herinnering of (sport)prijs bijvoorbeeld. 
De producten mag u ook zelf aanleveren, ziet u ergens een leuke vaas of glasobject, neem dit dan mee. Soms is overleg vooraf wel handig om te bepalen of 

het product geschikt is.

Zandstralen


Zandstralen is het beschadigen (ruw maken) van materialen door een straalmiddel tegen het oppervlakte te blazen met luchtdruk. Door met de druk te spelen kun je tinten en diepte verschillen creëren. Dit is de techniek waarmee we begonnen zijn in 1998 en een reputatie in de regio hebben opgebouwd. Zandstralen is een techniek waarbij er altijd gebruik wordt gemaakt van een sjabloon dat op het werkstuk geplakt wordt. Tegen de uitsparingen in het sjabloon wordt met grote druk lucht vermengd met het straalmiddel geblazen waardoor de afbeelding in het glas wordt gegraveerd. De naam zandstralen doet vermoeden dat dit zand is maar dit is al jaren verboden vanwege de stofontwikkeling. Wij gebruiken meestal siliciumcarbide (een mineraal) met korrelgrootte 180 (63–90µm) of hoger. Zeer fijn dus.


Het sjabloon maken we op verschillende manieren:

  • met de hand snijden van sjabloonfolie
  • met gebruik van een snijplotter, door de computer aangestuurd
  • door middel van UV belichting van speciale sjabloonfolie
  • gebruik van niet-sjabloon materialen zoals gedroogde bladeren of gaas


Zandstralen doen we ook om (meestal ruiten) te matteren. Hierdoor zijn de ruiten (deels) niet meer transparant maar laten wel het licht door.

In onze zandstraal cabine's kunnen we glasplaten verwerken tot 400 x 160 cm.


Gezandstraalde ruiten, met afbeeldingen of gematteerd, kunnen we ook in 

isolatielglas monteren. Hierdoor komt de afbeelding of mattering aan de binnenkant van het glas waardoor het onderhoudsvriendelijk wordt.


zandstraalgraveren van echt blad
vaas van glas graveren Decorama
Wijnglas gegraveerd Decorama
glasplaat met gravering in hanger
glasplaat met logo
glasplaat op pedaal-1
Vaas
Raam
Decorama diepstraal techniek vis
Foto graveren Meisje
geboortekaart ooievaar
Diepstraal Bommel

Klik om te vergroten

Diepstralen


Met diepstralen ga je, door langzaam, steeds op dezelfde plek te blijven stralen (met hoge druk en dunne straal) dieper het glas in. Door diepteverschil ontstaan de afbeelding. Het is een vorm van beeldhouwen in glas. Hiervoor wordt een soort linoleum-achtig sjabloonmateriaal gebruikt dat

uitsluitend met de hand gesneden kan worden.UV techniek


Met de UV techniek kun je in principe alles wat je kunt tekenen (op papier of met de computer) overbrengen op een sjabloon. Dit kan met een hoge mate van detaillering. Dus ook zelf gemaakte tekeningen of handgeschreven teksten kunnen gegraveerd worden op glas en spiegel. Uw eigen creativiteit in glas overbrengen, hoe leuk is dat!

Welke techniek is nu het meest geschikt voor mijn idee?

Dat bepalen we samen met u!
U geeft aan wat u graag zou willen. Wij zullen dan de verschillende mogelijkheden met u bespreken, wat de voor- en nadelen zijn en wat de verschillen in het eindresultaat zullen zijn. Dit kunnen we meestal aan de hand van voorbeelden wel inzichtelijk maken. Verschillende technieken kennen ook verschillende prijzen, dat is uiteraard ook nog een afweging waard.


Uiteindelijk beslist u zelf maar u weet dan wel wat u kunt verwachten.